Εφραίμ: το άλλοθι του συστήματος

Εφραίμ: το άλλοθι του συστήματος

Χαράλαμπος Αποστολίδης

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Πολύ πριν πεθάνει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει το αλησμόνητο ότι «η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο φρενοκομείο». Σήμερα, αν ζούσε, αναρωτιέμαι με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να εκφραστεί για να αποδώσει την κατάστασή μας.

Ανάμεσα στους χειροκροτητές για την προφυλάκιση του Εφραίμ και σε αυτούς που χύνουν πραγματικά ή κροκοδείλια δάκρυα, θέλω να σας εκθέσω ερωτήματα και «δεδομένα», ώστε να δούμε με ένα τρίτο μάτι τόσο τους χειροκροτητές όσο και τους οδυρομένους.

Πρώτον, λέει ο σεβαστός πρώην πρύτανης κ. Σταθόπουλος αλλά και πολλοί άλλοι ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου. Λένε πολλοί ότι η υπόθεση Βατοπεδίου είναι οικονομικό σκάνδαλο, από το οποίο ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο. Βέβαια είναι τόσο ίσοι όλοι ενώπιον του Νόμου, ώστε οι συμπλεκόμενοι, με το υποτιθέμενο ή πραγματικό σκάνδαλο, πολιτικοί όχι μόνο να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να μας εμπαίζουν, αλλά και η συμμετοχή τους με οποιαδήποτε μορφή συναυτουργίας στο υπό κρίση ακόμη – τονίζω – σκάνδαλο να έχουν βγει στο απυρόβλητο δια της παραγραφής.

Θαυμάζω την ισότητα του φρενοκομείου μας.

Δεύτερον, ο Νόμος λέει ότι η βαρύτητα και μόνο του εγκλήματος, δεν είναι αρκετός λόγος για προφυλάκιση. Πρέπει να συντρέχουν και άλλες αιτίες, δηλαδή ο κατηγορούμενος να είναι ύποπτος φυγής ή να είναι ύποπτος για την τέλεση νέων εγκλημάτων. Σημειώνω ότι ο Εφραίμ από την στιγμή που έγινε κατηγορούμενος πάντοτε εμφανιζόταν σε κάθε κλήση των δικαστικών αρχών, ταξίδεψε πολλές φορές στο εξωτερικό και γύρισε, από την εν γένει δε συμπεριφορά του δεν προκύπτει τέτοια τάση ή προετοιμασία. Οι λογαριασμοί και τα οικονομικά της Μονής είναι δεσμευμένα και κανείς δεν διανοείται να έχει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με τον Εφραίμ ή το Βατοπέδι, ώστε να μπορεί κανείς βάσιμα να υπονοήσει ότι ο Εφραίμ μπορεί να τελέσει παρόμοια εγκλήματα.

Εκπλήττομαι που ο σεβαστός καθηγητής σε συνέντευξή του προσπαθεί να κάνει ένα παραλληλισμό νομικά απαράδεκτο, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», αλλά για «ξέπλυμα βρώμικου ακινήτου». Με όλο τον σεβασμό που τρέφω στο πρόσωπό του για τις γνώσεις του στο Αστικό Δίκαιο και την Πολιτική Δικονομία, νομίζω ότι ήδη θα δέχεται τις παρατηρήσεις των συναδέλφων του του Ποινικού Δικαίου για τέτοιου είδους νομικούς σολικισμούς. Επιχαίρουν όλοι την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επιτέλους έβαλε στην φυλακή ένα «μεγάλο ψάρι», από της οποίας όμως τα δίχτυα ξέφυγε ο Χριστοφοράκος και οι συνεργοί του, συλλήβδην οι μιζαδόροι της Siemens, των υποβρυχίων, τη ferostal, οι οποίοι, παρά την ομολογημένη ενοχή τους, είναι έξω με εγγύηση (Τσουκάτος, Μαντέλης, ο Αγγέλου και πολλοί πολλοί κουμπάροι και άλλοι σφουγγοκωλάριοι). Σας θυμίζω ότι πριν μερικούς μήνες ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά παραιτήθηκε γιατί μεταξύ των άλλων, όπως είπε, δεν ανέχεται να τιμωρεί και να φυλακίζει τον κάθε φτωχοδιάβολο και να μην του επιτρέπει το σύστημα να βάλει μια από αυτές τις πολιτικές βδέλλες στη φυλακή (η έκφραση πολιτικές βδέλλες είναι δικιά μου).

Μπορώ κι εγώ εύκολα να αναθεματίσω τον Εφραίμ και να ταχθώ είτε με τον άλφα «που ανακάλυψε το σκάνδαλο- σιγά τον πολυέλαιο» ή το σκάι «που παρουσιάζει την εκδοχή των θέσεων του Βατοπεδίου». Μπορούμε εύκολα όλοι να μπούμε στον πειρασμό να αναθεματίσουμε τον Εφραίμ, λέγοντας ότι ένας καλόγερος, αφού έχει ορκιστεί στην ιεροσύνη του ακτημοσύνη, πρέπει να μένει μακριά από οικονομικές δοσοληψίες. Ωραίες ιδέες και ωραία λόγια. Ποιος όμως θα μας πει με ποια χρήματα γίνεται το τεράστιο έργο αναστύλωσης και συντήρησης της μονής Βατοπεδίου (έργο ανάλογο με αυτό των κτητόρων της εποχής του Βυζαντίου); Ποιος άραγε θα μας πει ή γιατί δεν μας λένε το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που ασκείται από τη μονή; Γιατί δεν μας λένε αν τελικά έχει ή όχι προσωπική περιουσία ο Εφραίμ ή αν όλες οι «ωφέλειες» που προέκυψαν αφορούν την ιστορική μονή Βατοπεδίου και όχι τον Εφραίμ; Εγώ πάντως έχω να σας πω ότι εάν η ανταλλαγή της Βιστωνίδας με τα κτήματα του δημοσίου συνεχιζόταν, πολλές δουλειές θα άνοιγαν, ενώ τώρα έκλεισαν και ότι ο Εφραίμ ήταν, είναι και θα είναι πολύ καλύτερος διαχειριστής από τα λαμόγια του δημοσίου και του ελληνικού κράτους και ότι πολύς κόσμος, με την σημερινή ανεργία, θα έτρωγε ψωμάκι ενώ τώρα ψωμολυσσάει. Ο αφελής ισχυρισμός ότι έδωσε νεράκι και πήρε ακίνητα, παρακαλώ να απευθύνεται μόνο σε μαμελούκους. Αλίμονο αν αμφισβητήσουμε τα χρυσόβουλα των βυζαντινών αυτοκρατόρων από τα οποία έλκουν την ιδιοκτησία πολλά Πατριαρχικά Ιδρύματα, ακόμα και το ίδιο το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. «Εάλω η Πόλις». Σε κάθε δε περίπτωση προτιμώ τον Εφραίμ να κάνει ανάπτυξη έστω και με όρους κοσμικούς, παρά τον οποιονδήποτε Χρυσοχοείδη, τον οποίο τελευταία (από τις δηλώσεις του κρίνοντας) μάλλον τα νεφελίμ ή οι ελοχίμ των επισκέφτηκαν. Αλλά και εσύ «Άγιε Ηγούμενε» δεν χρειαζόταν ούτε τον Πούτιν να εμπλέξεις ούτε να προσπαθείς να βάλεις από την κερκόπορτα την ρωσική Εκκλησία, της οποίας οι βλέψεις για πρωτοκαθεδρία και υποβάθμιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι παλαιόθεν γνωστές. Μάλλον κακό σου έκανε. Κλείνοντας, λοιπόν, αυτές τις σύντομες παρατηρήσεις μου, θέλω να τονίσω (με βάση τα γνωστά στοιχεία της υπόθεσης και χωρίς να υπολογίζω ούτε το πρόσωπο ούτε το σχήμα, όπως θα έκανα και με κάθε κατηγορούμενο, ως υπερασπιστής δικηγόρος) ότι η προφυλάκιση-προσωρινή κράτηση του Ηγούμενου Εφραίμ είναι λανθασμένη, λέω δε με πλήρη επίγνωση ότι η προφυλάκιση Εφραίμ, αποτελεί υπό τις παρούσες συνθήκες το άλλοθι του συστήματος, ώστε να συνεχίζει να υπάρχει και να μην διαλυθεί «εις τα εξ’ ων συνετέθη».

Χαράλαμπος Αποστολίδης

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

www.gerontes.wordpress.com (26/12/2011)
www.zoiforos.gr (26/12/2011)
www.northpost.gr (27/12/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια για το θέμα Εφραίμ: το άλλοθι του συστήματος